Mårslet Borgerhus Kontakt | Om Borgerhuset | Admin

Forside | Udlejning | Historie | Aktiviteter | Online Booking

Download

  » Grundlovsdag 2008

Her et næsten historisk eksempel på et Grundlovs arrangement i Borgerhuset. Haven var fuld og stemningen god.
Arrangementet blev indledt ved 12.30, hvor to byrådsmedlemmer fra V og S duelerede duellerede. De havde hver medbragt nogle drilagtige politiske spørgsmål til hinanden, om alt fra hvad det bedste og det værste ved at bo i Mårslet er, til infrastruktur og børnepasning. Et spørgsmål om en ny tunnel under banen blev forsøgt bortforklaret med henvisning til fjerntrafik og IC4-tog – indtil modstanderen kom med henvisning til de sørgelige lokale facts. (Der desværre er blevet endnu værre)
I direkte forlængelse heraf talte Jørgen Carlsen, forstander på Testrup Højskole, om demokrati og politisk uenighed. Han citerede samfundsrevseren Poul Henningsen for at have sagt, at ”vi har begyndende demokrati”:
”Dermed vil han naturligvis minde os om, at demokrati ikke er en tilstand, men en proces. Intet demokrati uden demokrater – og ingen demokrater uden et levende og åbent vekselvirkningsforhold mellem mennesker i et samfund. Demokrati handler ikke om – og har aldrig handlet om – at være enige og mene præcis det samme. Det handler om tværtimod om at være uenige og kunne holde sammen på uenigheden. ”Uenighed gør stærk”, lød et andet af PH’s valgsprog.

Videre sagde Jørgen Carlsen, at danskerne forstår sig som et såre demokratisk folkefærd:
”Vi har grundloven, højskolen, andelsbevægelsen, foreningslivet og de folkelige bevægelser. Vi er i egen selvforståelse så demokratiske, at udenlandske besøgende undertiden kan få det indtryk, at vi næsten bilder os ind at sidde inde med patentrettighederne til demokratiet. Det hører med til ejendommelighederne i den danske kultur, at vi danskere på det nærmeste mener, at demokratiet er vores ejendom.
Måske er netop denne rygmarvsagtige tro på demokratiet som en selvfølgelig bestanddel af den danske kultur netop demokratiets største fare i dagens og fremtidens Danmark. Vi danskere er pr. definition så demokratiske, at vi slet ikke behøver at tænke på at være det, for vi kan slet ikke være andet.
Og så er vi det måske ikke altid alligevel. Jeg tror, man gør klogt i ikke at læne sig for mageligt tilbage og hvile på laurbærrene. Demokratiet må aldrig blive en sovepude. Det skal passes og plejes. Det skal genfødes igen og igen ved kritisk selvransagelse. Det skal forstås som en proces.”

Mens mellem 100 og 150 borgere lyttede til politik og Carlsens tale, valgte mange flere at fejre vejret med en is hos byens nye bager. Han slog dørene op første gang kl. 12, og efter tre timer var der langet 385 af de små gratis smagsprøver på is over disken.
/BiJ - let forkortet/SV

 

© Webdesign - 2006|Design
www.2006design.dk

  Besøgstæller (Antal): 128159